Om ekspedisjonen

Historisk bakgrunn
I 1541 dro den spanske erobreren Francisco de Orellana sammen med hans fetter Gonzalo Pizarro på en ekspedisjon der målet var å finne El Dorado i det nord-østlige Ecuador. Ekspedisjonen ble snart møtt av motgang, maten tok slutt og mennene var truet av sult. Orellana meldte seg frivillig til å lede en liten gruppe menn ned en ukjent elv for å lete etter mat.

Dette var begynnelsen på det som skulle bli en av historiens lengste og mest fantastiske oppdagelsesreiser. Åtte måneder og mer enn 4000 kilometer senere nådde Orellana og hans mannskap havet, og ble dermed de første menneskene som reiste nedover denne enorme elven, fra Andesfjellene i vest til Atlanterhavet i øst.

Presten Friar Gaspar de Carvajal var en av Orellanas besetningsmenn og hans nedtegnelser fra turen gir detaljerte beskrivelser om fantastiske oppdagelser og opplevelser, blant annet  hvordan de ble angrepet av kvinnelige krigere, noe som etter hvert kom til å gi elven dens navn – Amazonas.

Praktisk
Vinter 2010-2011 kommer Joel Gillberg sammen med Sølve Paulsen å forsøke å gjenskape denne episke reise og selv reise nedover Amazonaselven i Orellanas kjølvann. Deres reiserute er basert på en kopi av referatet til Carvajal.

På sin reise, vil de møte mange mennesker som representerer ulike sider av livet langs verdens største elv. Deres erfaringer vil bli dokumentert av videokamera og vil etter hjemkomst bli klippet sammen til en reiseskildring/dokumentar.

Om området
Området de vil reise gjennom var en hvit flekk på kartet i Orellana sin tid og er fortsatt på mange måter regnet som en av verdens siste ”utposter”. Dette er en av de få gjenværende områdene i verden der det fortsatt fines urbefolkning som har liten eller ingen kontakt med omverdenen.

Regnskogen Amazonas er verdens største tropiske og subtropiske regnskog og er det stedet i verden med størst biologisk mangfold. Gjennom denne tilsynelatende endeløse grønne jungelen strømmer Amazonas; den største elven i verden med en vannføring som er større enn de åtte nest største elvene til sammen!

Om filmen
Historien om Orrelana og Carvajal er ment som en underliggende rød tråd gjennom hele filmen. De er valgt som gallionsfigurer for prosjektet primært som symboler på den første kontakten mellom europeerne og regionens befolkning. Filmprosjektets hovedfokus vil være en filosofisk tilnærming av miljø- og naturressurskonflikter som påvirker livene til mennesker som bor i området.

Til slutt
Joel og Sølve vil bli møtt av et stort mangfold av ulike kulturer og terrengtyper. Alt fra de snødekte toppene i Andesfjellene til de dype regnskogene i Amazonas. Eventyr, glede, spenning, farer og opplevelser som vil forandre deres liv venter dem på deres reise.

Deres målsetning er ikke å være de første, ikke å sette noen rekord; nei, målet er reisen i seg selv.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: